Центр українських студій та краєзнавства імені академіка П. Т. Тронька отримав інформаційно-гуманітарний кейс VOVK від Vovk Foundation Inc.

25 липня 2024 року
Освіта, Культура

18 липня на Харківщині відбулася культурно-гуманітарна акція «Духовна зброя». Вона стала частиною програми “When memory warms” та солідарних акцій міжнародного проєкту «Відлуння руйнації» творчого об’єднання Slavuta (Україна). Генеральними партнерами заходу виступили ОКЗ «Харківський організаційно-методичний центр туризму» та Vovk Foundation Inc. (США) — фундація, заснована нащадками відомого громадсько-політичного діяча, борця за незалежність України, Праведника народів світу, випускника Харківського університету Федора Івановича Вовка (псевдо Іван Вовчук, 1903–1979).

У межах акції героям-рятувальникам Харківської області від Vovk Foundation Inc. було передане альтернативне джерело енергії — польова кухня-піч разом з набором продуктів. Того ж дня на цій печі з метою промоції гастрономічної спадщини Слобідської України були приготовані традиційні народні страви: борщ по-слобожанськи (до нього додали вільшанське сало, рецепт приготування якого внесений до регіонального переліку нематеріальної культурної спадщини України) й узвар.

До Центру українських студій та краєзнавства імені академіка П. Т. Тронька Каразінського університету від Vovk Foundation Inc. був переданий інформаційно-гуманітарний кейс VOVK. Він включив біографічну книгу «Національний трибун. Життя та ідеї Івана Вовчука» (Київ, 2024), збірку публіцистичних творів Федора Вовка «Конвульсії імперії» (Київ, 2023) і набір аксесуарів для роботи в умовах енергонестабільності.

Заступниця директора ТронькоЦентру Ольга Вовк подякувала донорам за цю допомогу і подарувала їм науково-довідкове видання «Вкарбовані в літопис науки» (Харків, 2020). У цій книзі разом з біографіями інших видатних каразінців, чиїми іменами названі різноманітні об’єкти на Землі та в космосі, вміщено довідку і про Федора Вовка. Ольга Вовк наголосила, що проведення акції сприятиме подальшому вивченню спадщини видатних каразінців та її репрезентованості у світі, а також активізуватиме співпрацю з представниками української діаспори в США.

Текст: Ольга Вовк

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання