Профілактика кору: університет попереджає

27 лютого 2019 року
Культура

З огляду на підвищення випадків захворювання на кір у Харкові та Харківській області слід пам’ятати про профілактичні заходи.

Найефективнішим методом захисту є вакцинація. У календарі профілактичних щеплень планова вакцинація дітей проти кору проводиться у віці 12 місяців і повторно в 6 років. Щоб дізнатися про наявність захисних антитіл проти кору, слід перевірити титри специфічного JgG в будь-якій лабораторії, яка проводять такі аналізи.

Провести вакцинацію можна безкоштовно в поліклініці за місцем проживання, приватних центрах вакцинації (за кошти). На сьогодні в Україні зареєстрована комплексна вакцина КПК (кір, паротит, краснуха) виробництва GlaxoSmithKline Biologicals s.a «Пріорикс» (Бельгія).

Серед симптомів хвороби — нежить, кон’юнктивіт, сухий кашель, значне підвищення температури через 10–12 днів після зараження, світлобоязнь і різь в очах, дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік. На третій чи четвертий день захворювання з’являється плямистий висип на обличчі, який поширюється по всьому тілу протягом наступних трьох днів.

Від моменту зараження до перших симптомів захворювання проходить від 9 до 11 днів, іноді цей період може подовжуватися до трьох тижнів.

У разі, якщо ви захворіли:

– необхідно терміново звернутися за медичною допомогою (викликати лікаря з поліклініки за місцем проживання або при тяжкому перебігу — швидку медичну допомогу);

– не відвідуйте місця масового скупчення людей;

– до візиту лікаря необхідно звести до мінімуму контакти з друзями, родичами, знайомими;

– при кашлі та чханні використовуйте хустинку або серветку, мийте руки з милом або використовуйте дезінфекційні засоби для очищення рук;

– для профілактики поширення використовуйте маску або марлеву пов’язку.

При знаходженні хворого на кір у домашніх умовах необхідна його ізоляція, щоденне вологе прибирання приміщення, провітрювання.

Пам’ятайте, якщо ви захворіли, не займайтеся самолікуванням! Терміново зверніться за медичною допомогою!

Текст: Валерія Харченко

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання