Науково-практичний круглий стіл «Європейська дипломатія у XXІ столітті»

11 грудня 2019 року
Наука

11 грудня 2019 року в Каразінському університеті на факультеті міжнародних економічних відносин та туристичного бізнесу в межах реалізації проєкту модуль Жана Моне «Зовнішня політика ЄС» за фінансової підтримки Виконавчого агентства з питань освіти, аудіовізуальних засобів та культури ЄС відбувся науково-практичний круглий стіл «Європейська дипломатія у XXІ столітті».

Привітав присутніх виконувач обов’язків декана факультету міжнародних економічних відносин та туристичного бізнесу, доцент Андрій Гуслєв та підкреслив актуальність заходу з огляду на розвиток подій стосовно України на міжнародній арені.

У межах заходу про міжнародно-правове регулювання миротворчої діяльності Європейського Союзу розповів доцент кафедри міжнародних відносин, міжнародної інформації та безпеки факультету міжнародних економічних відносин та туристичного бізнесу Сергій Здоровко.

«За роки свого існування Європейський Союз став одним із найвпливовіших фінансово-економічних і політичних центрів світу, ключовим компонентом європейської безпеки. Наразі серед пріоритетів його діяльності є дві далекоглядні стратегічні цілі: зрівнятися в економічній потужності із США, розпочати відігравати у світовій політиці свою самостійну роль як одного зі світових лідерів у питанні підтримки миру та безпеки у безпосередній взаємодії з ООН», — зауважив він.

Також він окреслив основні військово-політичні структури, які забезпечують роботу Ради ЄС — комітет з політичних питань та питань безпеки, військовий комітет ЄС, військовий штаб.

З доповіддю «Від “публічної дипломатії” ЄС до “стратегічних комунікацій” ХХІ століття: еволюція термінології в контексті змін інформаційного суспільства» виступив професор кафедри міжнародних відносин, міжнародної інформації та безпеки факультету міжнародних економічних відносин та туристичного бізнесу Олександр Каплін. За його словами, міжнародний вплив ЄС початку ХХІ століття й досі асоціюється з елементами «м’якої» сили (переконання, а не пригнічення, нав’язування), в основі якої принципи демократії, співпраці, компромісу, верховенства суспільних прав та свобод тощо, «жорстка» сила не ігнорується, а оперативно застосовується.

Доповіді учасників круглого столу були присвячені ролі ЄС у трансформації публічної дипломатії, цифровій дипломатії та її впливу на міжнародну безпеку, значенню публічної дипломатії у формуванні іміджу сучасної України, дипломатичним відносинам України та Німеччини, Угорщини тощо.

Текст: Ольга Левко

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання