На базі Каразінського університету відкрили перший у Харківській області Центр підтримки технологій та інновацій (TISC)

24 червня 2019 року
Освіта

На базі Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна в межах співробітництва між Україною та Всесвітньою організацією інтелектуальної власності відкрито перший у Харківській області Центр підтримки технологій та інновацій (TISC). В урочистій церемонії підписання меморандуму взяли участь представники Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства освіти і науки України, Державної організації «Національний офіс інтелектуальної власності», Харківської обласної державної адміністрації.

«Цей проєкт націлений допомогти науковцям, молодим вченим, студентам правильно розпорядитися своєю інтелектуальною власністю. Центр підтримки технологій та інновацій — це місце, де винахідник зможе отримати безкоштовну консультацію щодо свого проєкту, зрозуміти, як йому не тільки захистити ідею, а ще й комерціалізувати її. Це особливий проєкт, який ми започатковуємо в Харківському національному університеті, і його важливість значна не тільки для університетської спільноти, а й для усього Харківського регіону, для розвитку нашої країни, — зазначив у своєму виступі ректор, академік Віль Бакіров. — Це знаковий день. Я вважаю, що невдовзі з’являться всесвітньовідомі стартапи, започатковані студентами Каразінського університету».

«Харківський національний університет уже кілька років є першим серед українських університетів за версією міжнародного рейтингу QS, тому він справедливо отримав право відкрити Центр підтримки технологій та інновацій першим серед регіонів України, — наголосив заступник директора департаменту інтелектуальної власності Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Сергій Шкураков. — У Харківському університеті дуже активне академічне середовище та студентство. Сьогодні в університеті активно проводять роботу зі сприяння та підтримки інноваційних стартапів. Центр також допоможе створити середовище для формування високотехнологічних стартапів та сприятиме захисту інтелектуальної власності вчених».

Відкриття TISC стане додатковим стимулом для розвитку інноваційного руху та академічного підприємництва, підвищення якості стартап-проектів та трансферу технологій в університеті. До того ж його діяльність цілком відповідає цілям Стратегії розвитку Каразінського університету на 2019–2025 роки.

Надалі діяльність TISC в Каразінському університеті координуватиме Регіональний центр міжнародних проєктів і програм Навчально-наукового інституту «Каразінська школа бізнесу» (вулиця Мироносицька, 1).

Центри TISC успішно працюють в усьому світі, зараз їх уже понад 800. Каразінський університет став першим у Харківській області закладом вищої освіти, у якому відкрили Центр підтримки технологій та інновацій (TISC). У Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України мають намір створити розгалужену мережу TISC у всіх регіонах країни, адже наші молоді винахідники продукують багато нових ідей, однак для їхньої реалізації слід створити необхідні умови. Саме інноваційні розробки можуть стати основою сталого гармонійного розвитку країни.

ДовідкаTISC (Technology and Innovation Support Center) — Центр підтримки технологій та інновацій, який надає інформацію про різні послуги у сфері інтелектуальної власності, незалежно від території їх надання. TISC надає винахідникам доступ до технічної інформації та пов’язані з нею послуги, зокрема доступ до патентної, наукової та технічної бази даних, допомога в ліцензуванні й трансфері технологій, у розробленні патентів та інші, дозволяючи успішно реалізовувати найсміливіші задуми всім стейкхолдерам інноваційного процесу.

Прес-служба

Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна

Текст: Валерія Харченко
Фото: Вікторія Якименко

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання