Міжнародний круглий стіл «Італійська мова на сцені»

25 жовтня 2019 року
Міжнародна діяльність

У Каразінському університеті відбувся міжнародний круглий стіл «Італійська мова на сцені», присвячений XIX Тижню італійської мови у світі, під патронатом Посольства Італійської Республіки та Італійського інституту культури в Києві.

У заході взяли участь начальник управління міжнародних відносин Олександр Хижняк, керівник українсько-італійського академічного центру Катерина Сорочан, викладачі та студенти Каразінського університету, Харківського національного університету мистецтв імені І. П. Котляревського, Одеського національного університету імені І. І. Мечникова та Маріупольського державного університету, з італійської сторони — професори та студенти з університетів Палермо, Саленто, Парми та Католицького університету м. Ружомберок.

Привітав присутніх Олександр Хижняк, зауваживши, що італійська мова є основою європейської культури. Він звернув увагу на давні зв’язки між Італією та Україною, зокрема Харковом.

Про появу італійської мови на сцені Харкова розповіла Катерина Сорочан: «Вперше театральні постановки італійських п’єс та опер з’явилися у Харкові у ХVIII столітті. Після побудови першого дерев’яного приміщення театру однією з його перших вистав була італійська комедія „Князь-трубочист“. А у 1847 році приїхала перша трупа з Італії». За її словами, італійські артисти користувалися шаленою популярністю у харків’ян: за два місяці вони зіграли понад 40 вистав.

Сьогодні ми можемо почути італійську мову або драматичні твори у перекладі з італійської з вуст акторів та співаків п’яти найбільших державних театрів міста — Харківського академічного українського драматичного театру імені Тараса Шевченка, Харківського національного академічного театру опери і балету імені Миколи Лисенка, Харківського академічного театру музичної комедії, Харківського театру для дітей та юнацтва, Харківського державного академічного театру ляльок імені В. А. Афанасьєва. Не стоїть осторонь і Каразінський університет: 18 жовтня в університеті відбувся захід «Італійська мова на сцені — маски, музика, тіло», на якому було представлено фрагменти спектаклів від Студентського театру Каразінського університету, театру «Прекрасные цветы», колективу ХНАТОБу та від Ауреліо Канонічі разом з італійськими співаками.

Захід продовжився виступами, присвяченими італійській на сцені очима дітей, проблемам перекладу драматичних творів, механізмам створення гумору в італійських комедіях тощо.

Текст: Валерія Харченко
Фото: Вікторія Якименко

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання