Міжнародний день рідної мови: університет відзначає

21 лютого 2020 року
Культура

Щороку 21 лютого відзначається Міжнародний день рідної мови. Свято встановлене у листопаді 1999 року на сесії Генеральної конференції Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) з метою підтримки багатомовності, мовного та культурного різноманіття.

Загалом у світі нараховують 6 000 живих мов, кожна з яких має свою особливу будову, притаманні лише їй ознаки. Мовні конструкції не є статичними, їх формування відбувається в контексті розвитку спільноти. Рідна мова для кожної людини є важливим елементом культурної свідомості. Вона накопичує традиції й досвід попередніх поколінь і дозволяє передати їх нащадкам. Це своєрідний генетичний код народу, який дозволяє зберегти культурну ідентичність та традиції, відчути приналежність до певної національної спільноти. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу.

Українська мова є однією з найбільш вокальних та милозвучних мов світу, зокрема, через те, що в ній є досить велика кількість фонем — 38.

З історією Каразінського університету пов’язані імена визначних мовознавців і літераторів, які розвивали та збагачували українську мову: Олеся Гончара, Петра Гулака-Артемовського, Володимира Сосюри, Івана Франка. Крім цього, Микола Сумцов, який був викладачем Харківського імператорського університету, першим почав читати лекції українською мовою на теренах Російської імперії.

Шануйте і любіть рідну мову, розкривайте її велич та красу!

Текст: Валерія Харченко
Фото: Jaredd Craig, Unsplash

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання