Краєзнавча навчально-виробнича практика студентів-істориків

28 серпня 2020 року
Освіта

У 2013 році Каразінський став першим в Україні університетом, де було запроваджено щорічну літню краєзнавчу навчально-виробничу практику для студентів історичного факультету. Карантинні умови 2020 року значно вплинули на весь навчальний процес і змусили шукати нові форми та методи роботи зі студентами, які б забезпечили повне виконання усіх навчальних планів та програм і водночас — суворе дотримання санітарно-гігієнічних вимог.

Зважаючи на ці умови, протягом 3–23 серпня практика пройшла в дистанційному форматі. Нею керували професор кафедри історіографії, джерелознавства та археології історичного факультету Сергій Куделко та завідувач кафедри історії Східної Європи історичного факультету, професор Володимир Духопельников. Базою практики став університетський центр краєзнавства імені академіка П. Т. Тронька, а керівником бази практики виступила заступник директора центру Ольга Вовк. У практиці взяли участь понад 60 студентів 3 курсу історичного факультету Каразінського університету.

Основною платформою взаємодії між керівниками та практикантами став дистанційний курс на платформі “Moodle”, де було розміщено інструктажі з охорони праці та безпеки життєдіяльності, лекційні матеріали, завдання для самоперевірки, посилання на літературу та вебресурси, список основних термінів та інші елементи. Додатково підтримувалася постійна комунікація зі студентами засобами телефонного та інтернет-зв’язку.

Практикантам було запропоновано творчі завдання, які виконувалися індивідуально або в невеликих групах. Водночас враховувалися навички та зацікавлення студентів, бралася до уваги тематика їхніх курсових і дипломних робіт.

Крім цього, для студентів було організовано онлайн-колоквіум, під час якого обговорювали питання, пов’язані з теорією, історією та сьогоденням краєзнавства.

Ще однією формою роботи стало написання есе. Кожен практикант отримав індивідуальну тему, згідно з якою мав схарактеризувати свій рідний регіон з окремої точки зору (археологічної, етнографічної, природознавчої, архітектурної тощо).

Творчий проєкт, підготовлений у межах краєзнавчої навчально-виробничої практики (автори — Євгеній Кузьменко та Олександр Строй) (PDF, 787 Kb).

Текст: Валерія Харченко
Фото: Вікторія Якименко

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання