Харківський форум «Наука: діалог поколінь»

15 жовтня 2020 року
Наука

13 жовтня 2020 року в Каразінському університеті відбувся харківський форум «Наука: діалог поколінь».

На заході зібрались керівники закладів вищої освіти, провідних наукових установ та підприємств, видатних і молодих науковців області, які говорили щодо стану й перспектив науки як одного з основних драйверів розвитку регіону та держави загалом.

Модератором форуму був доктор технічних наук, професор Едуард Сімпсон. Ініціаторами заходу виступили: голова Харківської обласної державної адміністрації Олексій Кучер та ректор Каразінського університету, академік Віль Бакіров.

Регламент заходу передбачав три раунди дискусії: «Наука та суспільство», «Наука та держава», «Наука та економіка». Усі етапи форуму розпочиналися з інтерв’ю та мали своє продовження у форматі протистоянь між двома командами вчених — старшого та молодшого поколінь. 

Під час першого раунду форуму, відповідаючи на запитання модератора, Олексій Кучер зазначив, що Харків — це наукова та студентська столиця України. Підкреслюючи цінність академічної сфери, він наголосив: «Ми багаті духовно, а все інше можемо конвертувати, для цього потрібні лише зусилля». Олексій Володимирович також додав, що представники місцевої й центральної влади відкриті до діалогу з науковцями та реалізації їхніх запитів.

Вийшовши на відеозв’язок, звернувся до аудиторії й новообраний президент Національної академії наук України, голова Наглядової ради Каразінського університету, академік Анатолій Завгородній. Він висловив свої очікування щодо заходу: «Твердо переконаний, що результати цього форуму будуть пречудові. Зв’язок поколінь не буде втрачено, наука України розвиватиметься».

Другий раунд дискусії розпочався з інтерв’ю із першим заступником міністра освіти та науки України Миколою Кизимом. Він наголосив, що дуже важливо правильно розставляти пріоритети у наукових дослідженнях, тоді наука буде потрібна суспільству.

Під час третьої частини форуму за допомогою відеозв’язку приєднався до форуму професор, банкір  зі Сполучених Штатів Америки Чарльз Уайтхед. Він порівняв Харків із Бостоном, підкреслюючи розвиненість академічної та студентської сфер у цих містах. Професор також зазначив, що американські вчені, так само як і українські, мають проблеми з монетизацією досліджень, однак ці  труднощі можна подолати.

Також на форумі було порушено питання важливості академічних знань у сучасному світі, необхідності трансформації української науки, консолідації зусиль органів влади, наукової спільноти та бізнес-середовища, шляхів утримання молодих вчених в Україні тощо.

Форум транслювався у прямому ефірі, тож охочі можуть переглянути відеозапис заходу на сторінках Каразінського університету (Facebook), Харківської обласної державної адміністрації (YoutubeFacebook).

Текст: Ірина Кравцова
Фото: Карина Юлдашова

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання