Kharkiv Green Urban Fest 2023

22 червня 2023 року

17 червня 2023 року в ЄрміловЦентрі Каразінського університету відбувся Kharkiv Green Urban Fest 2023 у межах реалізації міжнародного науково-дослідного проєкту Fusilli (Fostering the Urban Food System Transformation through Innovative Living Labs Implementation). Цей проєкт отримав фінансування з програми досліджень та інновацій Європейського Союзу «Горизонт 2020» за грантовою угодою №101000717.

Усі охочі мали змогу взяти участь у майстер-класі із вирощування мікрозелені від ГО «Грін-Ландія». Також було роздано 50 наборів для вирощування мікрозелені вдома. Головна мета — це побудова якісної продовольчої системи в місті Харків, тож ці набори є першим кроком до зеленого майбутнього. Особливо це стосується реалізації стратегії впровадження Цілей сталого розвитку ООН.

Партнери заходу, «Мама, посади дерево!», розповіли учасникам фесту про ініціативу «Посади дерево — розмінуй Україну», адже кожне п’яте висаджене дерево розмінує 1 кв. м території в Україні. Соціологічний факультет Каразінського університету разом зі студентами та випускниками долучився до ініціативи та висадив 10 дерев у Харківській області.

Ще одні запрошені партнери фесту — Зміївська паперова фабрика — продемонстрували повний цикл перероблення пакування Tetra Pak в Україні. Цікаво, що протягом року ця паперова фабрика може перероблювати до 15 тисяч тонн продукції, що робить її потужним переробним підприємством регіону. А наші партнери 3.14BAN, засновницею якого є випускниця факультету Катерина Уварова, — це бренд сучасної культури усвідомленого споживання, що дає нове життя старим банерам та виробляє аксесуари, які знадобляться в повсякденному житті. Вони продемонстрували власну продукцію і всі охочі мали змогу її придбати, адже це екологічно, зручно та усвідомлено.

Далі учасники фесту мали змогу прослухати лекцію від навчально-наукового інституту екології Каразінського університету на тему «Ретроспекція розвитку міського простору Харкова: роздуми про минуле для зеленого майбутнього», де йшла мова про урбанізовані простори міста Харкова та зелену інфраструктуру. Наступна лекція була від голови громадської організації «Центр громадських та медійних ініціатив», керівниці Kharkiv Zero Waste Анни Прокаєвої про керування та управління відходами. Пані Анна розповіла учасникам про пакування, роздільний збір, відповідальне споживання та громадське компостування. Також молодший науковий дослідник проєкту Fusilli та старший викладач кафедри політичної соціології Руслан Запорожченко розповів учасникам про їжу в кіно та серіалах, вплив культури та суспільства на харчові звички.

Усі учасники заходу мали змогу побачити арт-проєкт Kharkiv Green Urban Tourʼ2023 та прочитати історії мешканців Харкова, які продовжують займатися садівництвом в умовах війни та постійних обстрілів міста.

Харківська команда проєкту Fusilli дякує колегам, друзям, партнерам, відвідувачам та всім, хто доєднався до фесту.

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання