Каразінський — учасник проєкту, спрямованого на розв’язання проблеми хімічного забруднення в понівеченій війною Україні

3 квітня 2023 року
Міжнародна діяльність

Дослідники з Каразінського університету та Університету Йорка започатковують новий спільний проєкт, спрямований на розв’язання цілої низки проблем із забрудненням, з якими стикається Україна під час війни. 

Проєкт “Kharkiv-York Partnership Towards a Zero Pollution Environment in Post-War Ukraine” став результатом партнерства між Каразінським університетом та Університетом Йорка, започаткованого в межах ініціативи Twinning, що охоплює заклади вищої освіти з усього Сполученого Королівства та спрямована на надання підтримки науковцям, студентам та керівникам українських університетів під час війни.

Мета проєкту — створити спільноту дослідників із навичками та знаннями, необхідними для аналізу жахливих наслідків хімічного забруднення, зумовленого війною, та розроблення шляхів для очищення природного середовища України.

Ще до повномасштабного вторгнення Україна як промислово розвинена країна мала значні проблеми з якістю повітря, води та ґрунту. Війна ж лише загострила ці екологічні проблеми внаслідок руйнування очисних споруд та забруднення ґрунту й води важкими металами, залишками вибухівки, пальним, мастильними матеріалами та бомбами.

Таке руйнування навколишнього середовища має величезний негативний вплив на здоров’я населення. За деякими даними, майже п’ять мільйонів українців мають проблеми з доступом до чистої та безпечної питної води.

Крім того, Україна є важливим світовим виробником хімікатів включно з добривами та волокнами. Тому експертиза, знання й досвід, отримані завдяки цій спільній дослідницькій програмі, допоможуть українській хімічній промисловості відновитися на основі вже екологічно більш стійких технологій і методів.

Дослідницький грант у розмірі 140 000 фунтів стерлінгів було надано в межах ініціативи Twinning як частина програми UK-Ukraine R&I. Це модель міжінституційної співпраці, що координується організацією Cormack Consultancy Group та Фондом Президента України з підтримки освіти, науки та спорту за підтримки організації Universities UK International. Така модель допомагає українським університетам вийти з кризи з додатковими ресурсами, навичками та потужним досвідом міжнародної співпраці.

Реалізація спільного проєкту Каразінського університету та Університету Йорка стартує у квітні 2023 року та завершиться наприкінці серпня. Його кінцевим результатом буде встановлення довгострокового дослідницького партнерства з питань оцінки, пом’якшення наслідків та запобігання хімічному забрудненню в Україні.

Проєкт передбачає 10-тижневий навчальний онлайн-курс для дослідників рівня PhD, зосереджений на проблемах оцінювання та запобігання хімічному забрудненню, а також 8-тижневу літню школу на базі Університету Йорка за участю науковців і аспірантів Каразінського університету. Літня школа охоплюватиме дослідження методів хімічного аналізу, тестування екотоксичності, екологічного моніторингу та моделювання.

Згодом вчені та аспіранти Каразінського працюватимуть разом із дослідницькими групами Університету Йорка, щоб отримати практичний досвід використання різних методів дослідження в екотоксикології, оцінюванні особливостей міграції хімічних речовин, екологічній хімії тощо.

Каразінці поїдуть до графства Північний Йоркшир, щоб отримати доступ до найсучаснішого обладнання на базі Університеті Йорка, зокрема у тамтешньому центрі передового досвіду у галузі мас-спектрометрії.

Професор Алістер Боксолл з факультету екології та географії Університету Йорка зауважив: «Ця унікальна співпраця допоможе створити спільноту дослідників із Великої Британії та України, які володітимуть знаннями і навичками, необхідними для розв’язання одного з найнагальніших викликів, із якими зіштовхнулася Європа. Війна призводить до значного хімічного забруднення, що впливає як на здоров’я людей, так і на стан навколишнього середовища. У повоєнний період надзвичайно важливо, щоб напоготові були знання та потенціал, важливі для боротьби із жахливими наслідками хімічного забруднення на територіях, охоплених війною».

Доцент кафедри фізичної географії та картографії факультету геології, географії, рекреації і туризму Каразінського університету Наталія Попович зазначила: «Тривала співпраця з Університетом Йорка є вагомою підтримкою для нас у такі складні часи, як сьогодні. Разом із дослідниками з Йорка нам уже вдалося провести декілька спільних лекцій та семінарів щодо питань охорони навколишнього середовища в Україні. Наші аспіранти та викладачі з нетерпінням чекають на цю нову неймовірну можливість: аби під час літньої школи в Йорку обмінятися знаннями, набути необхідні навички та попрацювати над власними дослідницькими проєктами з безпосереднім доступом до новітнього обладнання. Ми сподіваємося, що особиста зустріч з нашими колегами, налагодження мереж співпраці та формування спільного бачення щодо шляхів очищення природного середовища України стануть значущим внеском у післявоєнне відновлення нашої країни».

Проректор Університету Йорка, професор Сол Тендлер висловив таку думку: «Наше партнерство з Каразінським університетом вже продемонструвало чудові результати як в Україні, так і тут, у Йорку, і я впевнений, що цей дослідницький проєкт виведе нашу співпрацю на абсолютно новий рівень. Це життєво важливе і своєчасне дослідження сформує чітке наукове розуміння проблеми та зробить значний позитивний ефект на життя людей, які цього найбільше потребують. Жахливі наслідки впливу війни на довкілля є не просто критичними для України. Це один із найбільших викликів для суспільства загалом. Це дослідження уособлює унікальний дух міжнародного єднання та співпраці на благо суспільства. Ми впевнені, що зможемо забезпечити колегам з України по-справжньому теплий прийом, коли вони прибудуть до Йорка пізніше цього року».

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання