Інформація щодо опублікування результатів дисертацій на здобуття наукових ступенів доктора й кандидата наук

14 листопада 2019 року
Наука

Здобувач наукового ступеня кандидата наук може захищати дисертацію у формі рукопису (дисертації), монографії.

Вимоги до опублікування результатів дисертацій:

1. Обґрунтування отриманих наукових результатів відповідно до мети статті (поставленого завдання) та висновків;

опублікування статей у наукових фахових виданнях, які на дату їхнього опублікування внесено до Переліку наукових фахових видань України, затвердженого в установленому законодавством порядку;

опублікування не більше ніж однієї статті в одному випуску (номері) наукового видання;

опублікування статей у наукових періодичних виданнях інших держав з наукового напряму, за яким підготовлено дисертацію здобувача, за умови повноти викладу матеріалів дисертації, що визначає спеціалізована вчена рада.

2. Зарахування статей, опублікованих у наукових періодичних виданнях інших держав з наукового напряму, за яким підготовлено дисертацію здобувача, покладається на спеціалізовану вчену раду за умови відповідності такого видання тематичній спрямованості з певної галузі науки (знань), спеціалізації видання, наявності у складі редколегії фахівців з відповідної галузі науки (знань), за якою планується захист дисертації, наявності активного ISSN-номера видання, наявності процедури рецензування публікацій та дотримання виданням редакційної етики. За темою дисертації не зараховуються наукові публікації, у яких повторюються наукові результати, опубліковані раніше в інших наукових публікаціях, що вже зараховані за темою дисертації.

3. До статей у періодичних наукових виданнях інших держав, які входять до Організації економічного співробітництва та розвитку та/або Європейського Союзу, з наукового напряму, за яким підготовлено дисертацію здобувача, прирівнюються публікації у наукових виданнях, які відносяться до категорії «А» Переліку наукових фахових видань України або в закордонних виданнях, проіндексованих у базах даних “Web of Science Core Collection” та/або “Scopus”.

4. За відповідність змісту публікацій та конкретного особистого внеску здобувача (у разі опублікування наукових праць у співавторстві) результатам дисертації несе відповідальність спеціалізована вчена рада, яка встановлює, чи були основні результати, винесені на захист, вже захищені співавторами наукових праць здобувача.

Здобувач наукового ступеня доктора наук може захищати дисертацію у формі рукопису (дисертації), монографії, наукової доповіді.

Якщо здобувач має не менше ніж 10 публікацій у виданнях, віднесених до Q1 і Q2, захист може відбуватися у формі наукової доповіді. Під науковою доповіддю розуміють дисертацію оформлену відповідно до Розділу ІІ Вимог до оформлення дисертації. Розділами дисертації є публікації здобувача.

Опублікована монографія, що подається на здобуття наукового ступеня доктора або кандидата наук, має бути надрукованою без співавторів, містити узагальнені результати наукових досліджень автора, опубліковані раніше в наукових працях, у кількості відповідно наказу МОН від 23 вересня 2019 року № 1220 «Про опублікування результатів дисертацій на здобуття наукових ступенів доктора і кандидата наук», для здобуття наукового ступеня доктора наук мати обсяг основного тексту в галузі гуманітарних і суспільних наук не менше ніж 15 авторських аркушів, у галузі природничих та технічних наук — не менше ніж 10 авторських аркушів, для здобуття наукового ступеня кандидата наук мати обсяг основного тексту в галузі гуманітарних та суспільних наук не менше ніж 8 авторських аркушів, у галузі природничих і технічних наук — не менше ніж 6 авторських аркушів, містити відомості про рецензентів — не менше ніж двох докторів наук, компетентних вчених з наукового напряму, за яким підготовлено дисертацію здобувача, містити інформацію про рекомендування до друку вченою радою закладу вищої освіти (наукової установи), випускатися накладом не менше ніж 50 примірників, мати міжнародний стандартний номер книги ISBN, надсилатися до фондів бібліотек, визначених законодавчо, бути оформленою з дотриманням вимог державних стандартів України.

Також з метою ознайомлення наукової громадськості з монографією здобувача наукового ступеня на офіційному вебсайті закладу вищої освіти (наукової установи) спеціалізована вчена рада не пізніше ніж за три календарні дні від дати прийняття дисертації (виконаної як монографія) до розгляду в розділі, у якому міститься інформація про роботу ради, розміщує в режимі читання примірник цієї монографії в електронному вигляді.

З більш детальною інформацією щодо опублікування результатів дисертацій на здобуття наукових ступенів доктора і кандидата наук можна ознайомитися в презентації.

Текст: Юлія Коваль
Фото: Helloquence

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання