До Каразінського завітали представники Міністерства освіти і науки України

5 серпня 2023 року
Освіта, Наука

4 серпня з робочою поїздкою до Харкова завітав Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий та  заступники Міністра освіти і науки Михайло Винницький та Андрій Сташків. На порядку денному — візит до закладів освіти міста й області.

Першим на черзі став Каразінський університет. Керівництво Міністерства освіти й науки України разом із начальником Харківської обласної військової адміністрації Олегом Синєгубовим, ректором Тетяною Кагановською та проректорами університету обговорили поточні та перспективні питання розвитку освіти й науки в університеті.

Каразінський підготував виставку стартапів і наукових розробок університету.

Науковці також продемонстрували свої напрацювання в галузі обороноздатності держави. Серед них — вкрай важливі проєкти, зокрема кейс про доведення радіаційної безпеки розміщення й експлуатації на проммайданчику Запорізької АЕС — найбільшого у світовій практиці сховища відпрацьованого ядерного палива сухим методом.

Один з найбільш актуальних стартапів Каразінського університету — відновлення земель сільськогосподарського призначення за допомогою інноваційних технологій. Над ним працюють науковці біологічного, хімічного факультетів, факультету геології, географії, рекреації та туризму, факультету радіофізики, біомедичної електроніки та комп’ютерних систем, а також навчально-наукового інституту екології та ННІ комп’ютерної фізики та енергетики. За допомогою розробок вчених стане можливим розмінування територій, створення інвентаризаційних баз геоданих, цифрове картографування пошкоджених земель і конструювання сталих агроландшафтів.

Як зазначив Олег Синєгубов: «На сьогодні близько половини території нашої області заміновано. Такої щільності застосування мін жоден військовий конфлікт не бачив. Тому за цим напрямом — наше майбутнє. Це тривалий процес, але іншого шляху немає».

Каразінці також представили проєкт «Центр ветеранського розвитку», який буде реалізовано за підтримки Міністерства у справах ветеранів, Харківською обласною військовою адміністрацією та Каразінським університетом.

Наприкінці зустрічі Оксен Лісовий разом з науковцями відвідав лабораторію біологічного факультету «Біомед», що розташована в безпечному просторі. Це дозволить проводити практичні заняття для студентів, які виявлять бажання навчатися офлайн.

Крім цього, Михайло Винницький відвідав корпуси навчально-наукового інституту «Фізико-технічний факультет», які наразі пошкоджені внаслідок повномасштабного вторгнення росії. Разом із керівництвом інститут було обговорено можливі стратегії розвитку співпраці та створення її нових інституційних форм, можливу допомогу інституту в активізації його діяльності.

«Каразінський університет є безперечним лідером серед університетів Харкова. Ми зацікавлені в тому, щоб популяризувати фізику: чи то буде ядерна фізика, чи астрономічна, чи комп’ютерна фізика. Тому важливо, щоб ми продумали нашу інституційну модель співпраці університетів з науково-дослідними інститутами та академіями», — зазначив Михайло Винницький.

Андрій Сташків відвідав навчальний центр «ЛандауЦентр», який було створено з метою відродження втраченого інтересу до науки (насамперед у молоді). Наразі Каразінський планує повну реконструкцію центру. Заплановано створити та оновити понад 100 інтерактивних об’єктів, розробити новий зовнішній простір, зону входу та внутрішній простір. І що не менш важливо — облаштувати усю територію за принципами інклюзивності.

Наприкінці зустрічі Оксен Лісовий запевнив, що у Харкова величезне майбутнє  — як студентське, так і наукове.

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання