День захисника України: університет відзначає

14 жовтня 2020 року
Культура

Традиційно 14 жовтня в Україні відзначають День захисника України, що нероздільно пов’язаний із розвитком українського війська та його військових традицій, які беруть свій початок ще з часів Русі. Це державне свято, що покликане вшанувати відвагу, мужність та героїзм захисників незалежності й територіальної цілісності нашої Батьківщини, а також сприяти єдності та зміцненню патріотичного духу серед суспільства.

Дату свята обрано не випадково — саме цього дня, на свято Покрови Пресвятої Богородиці, відзначають День українського козацтва, оскільки козаки вважали Матір Божу своєю покровителькою, молилися їй перш ніж відбити ворога та перед військовим походом. Козацтво символізує любов до рідної землі, силу волі, прагнення до свободи, мужність, сміливість, відчайдушність, здатність до самопожертви. Найкращі чесноти та традиції захисників минулого успадкували й бійці сучасних Збройних Сил України, які сьогодні відстоюють суверенітет України.

Нині ми не просто віддаємо шану героям минулого, але й схиляємо голови перед неймовірною витримкою та героїзмом сучасних захисників українського народу, які в наші дні платять величезну ціну за мирне небо. Воїни стоять на варті добробуту та спокою, віддають власне здоров’я та життя задля щасливого майбутнього української держави.

Сьогодні варто згадати не тільки тих, хто наразі стоїть на варті цілісності нашої країни, а й тих, хто загинув, захищаючи суверенітет України. Серед них і четверо вихованців Каразінського університету: Святослав Горбенко, Владислав Ковальов, Мирослав Мисла, Едуард Ушаков. На їхню честь встановлено меморіальну дошку в головному корпусі університету.

Пишаємося, дякуємо, пам’ятаємо!

Текст: Валерія Харченко

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання