День народження видатного історика Дмитра Яворницького: університет відзначає

6 листопада 2019 року
Освіта

6 листопада каразінська спільнота відзначає день народження українського історика, археолога, етнографа, фольклориста, лексикографа, письменника, дослідника історії українського козацтва, члена Наукового товариства імені Тараса Шевченка та Всеукраїнської академії наук Дмитра Івановича Яворницького.

Перспективний студент історико-філологічного факультету Харківського університету багато мандрував Україною, цікавився матеріальними скарбами, а згодом захопився історією Запорізької Січі і почав шукати матеріали для магістерської роботи.

Після випуску з університету у 1881 році Дмитро Яворницький продовжив опановувати науку на кафедрі російської історії. Через два роки він стає членом історико-філологічного товариства, заснованого при Харківському університеті. Тут він читав лекції, робив доповіді про результати своїх досліджень і подорожей Катеринославщиною (нині Дніпропетровщина), друкує наукові статті про історію запорізького козацтва, їхній побут і звичаї.

Дмитро Іванович відомий ще як письменник та поет. Він був людиною різнобічних інтересів, ініціативним і невтомним трудівником на ниві національної культури. Окрім української та російської, він володів німецькою, французькою і грецькою мовами. У 1924 році його обирають членом-кореспондентом, а у 1929 році — членом (академіком) Академії наук України.

Текст: Юлія Коваль

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання