День народження Тараса Шевченка: університет відзначає

9 березня 2020 року
Культура

У цей день, 9 березня 1814 року, народився геній українського народу, символ нації, видатний український поет, драматург, прозаїк, художник і громадський діяч Тарас Шевченко. Цьогоріч Україна святкує 206-ту річницю народження Великого Кобзаря.

Він любив рідну землю й у своїх творах зумів зобразити і донести до сучасного покоління думки та почуття народу, їхні віковічні мрії про свободу й незалежність.

Тарас Шевченко — символ чесності, правди та безстрашності, людяності. Він був основоположником критичного реалізму в українському образотворчому мистецтві, зокрема його картини, рисунки, гравюри правдиво й багатогранно репрезентували тогочасну дійсність.

Ім’я Тараса Шевченка відоме далеко за межами України: у багатьох країнах йому встановлено пам’ятники, його твори перекладені майже всіма мовами світу, його ім’ям в Україні названо навчальні заклади, театри, площі, вулиці.

Серед вихованців Каразінського університету сформувалася плеяда видатних митців слова, нагороджених Шевченківською премією — найвищою в Україні творчою відзнакою за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва. Це, зокрема, Олесь Гончар, Оксана Іваненко, Олександр Коломієць, Іван Світличний, Вадим Собко, Володимир Сосюра, Григір Тютюнник, Григорій Тютюнник, Юрій Шевельов та інші.

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання