День народження Юрія Бухалова: університет пам’ятає

27 липня 2021 року
Освіта

27 липня 2021 року виповнюється 100 років від дня народження Юрія Бухалова — студбатівця, доктора філософських наук, професора, заслуженого працівника вищої школи України, заслуженого діяча науки і техніки України.

Юрій Федорович — найбільш відомий харківський філософ другої половини ХХ століття. Він один із перших українських філософів ґрунтовно досліджував центральні проблеми гносеології, зокрема: пізнавальний образ, співвідношення практики й пізнання, суб’єкта та об’єкта, суб’єктивного й об’єктивного. У листопаді 1963 року за ініціативи Юрія Бухалова та Олени Якуби вперше в Україні було створено університетську Лабораторію конкретно-соціологічних досліджень, предтечу кафедри соціології та соціологічного факультету Каразінського університету. 

Юрій Бухалов був першим головним редактором «Вісника Харківського університету. Серія “Філософія”», заснованого в 1965 році. Юрій Федорович зіграв вирішальну роль у формуванні сучасної моделі кафедри філософії  університету. Пам’ять про професора Юрія Бухалова зберігають його численні учні та послідовники. 

Текст: Єлизавета Шляхтіна

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання