День народження Якова Щоголіва: університет відзначає

5 листопада 2019 року
Культура

5 листопада каразінська спільнота відзначає день народження поета, представника українського романтизму та випускника Харківського університету Якова Івановича Щоголіва.

Ще з часів навчання в Першій харківській гімназії у 1830-х роках почав захоплюватися поезією, а потім вступив до Харківського університету. Перші його вірші в друкованому вигляді світ побачив у 1840 році в «Литературной газете», «Отечественных записках», альманасі «Молодик». Але після критики Віссаріона Бєлінського Яків Щоголів припинив писати.

Знайомство з професорами Амвросієм Метлинським, Ізмаїлом Срезневським та Миколою Костомаровим, яке відбулося саме в Харківському університеті, допомогло Щоголіву знову взятися за творчість. У 1848 році поет закінчив історико-філологічний факультет університету, працював у канцелярії губернатора, але недовго — свій час він вирішив присвячувати родині та поезії.

Твори Якова Щоголіва були різноманітними, мали романтичний характер, зображали історичне минуле України — значна кількість віршів присвячена запорізькому козацтву. У 1883 році він видав збірку поезій «Ворскла», а 1898 року вийшла збірка «Слобожанщина».

Текст: Ольга Левко

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання