Біологи Каразінського університету отримали мікроскоп світового рівня

13 листопада 2019 року
Наука

На біологічному факультеті Каразінського університету з’явився новий унікальний прилад. Це новітній флуоресцентний мікроскоп фірми “Leica Microsystems GmbH” — провідного світового виробника оптичних приладів високого рівня.

Вартість мікроскопу перевищує 1 000 000 гривень. Він придбаний за сприяння Міністерства освіти і науки України, яке виділяє кошти на закупівлю унікальних наукових приладів для оновлення матеріальної бази наукових досліджень.

Мікроскоп оснащений камерою високої роздільної якості, комп’ютером зі спеціалізованим програмним забезпеченням, широким набором фільтрів. Прилад відкриває можливості для прогресивних напрямів дослідження тканин.

Він дозволяє вирішувати широкий спектр актуальних наукових питань, зокрема реалізовувати сучасний метод розпізнавання хромосом FISH (Fluorescence in situ hybridization) — флуоресцентну гібридизацію за місцем. Сутність методу полягає у введенні спеціального барвника в певні ділянки хромосом, опроміненні їх ультрафіолетом і реєстрації вторинного випромінювання, після чого мікроскоп дає змогу зробити якісні фотографії отриманої ситуації.

Це дозволяє розв’язувати цікаві наукові проблеми. Наприклад, вивчення змін хромосомного набору міжвидових зелених жаб дозволяє зрозуміти, як клітини можуть змінювати свою спадкову інформацію. Прилад може працювати й у режимі звичайного оптичного мікроскопа — дуже якісного, оснащеного необхідним програмним забезпеченням.

Проводити дослідження на цьому мікроскопі зможуть усі працівники університету, а також за договором фахівці інших наукових установ. За експлуатацію приладу буде відповідати лабораторія популяційної екології амфібій, керівником якої є професор зоології та екології тварин біологічного факультету Дмитро Шабанов. Аспіранти та студенти також отримають можливість використовувати сучасні методи досліджень для своїх наукових робіт. Це стане хорошою підтримкою початку їхньої кар’єри.

Мікроскоп — це не єдиний сучасний прилад, який придбав Каразінський університет за 2018 та 2019 роки. На модернізацію наукового устаткування університету спрямовано понад 30 000 000 гривень. У цьому році університет витратив понад 10 000 000 гривень власних коштів на оновлення наукового устаткування. Для українських університетів це безпрецедентні інвестиції у матеріально-технічну базу.

Текст: Ольга Левко
Фото: Вікторія Якименко

фото за новиною

Біологи Каразінського університету отримали мікроскоп світового рівня | Фото 1 | Каразінський університет
Біологи Каразінського університету отримали мікроскоп світового рівня | Фото 2 | Каразінський університет
Біологи Каразінського університету отримали мікроскоп світового рівня | Фото 3 | Каразінський університет
Біологи Каразінського університету отримали мікроскоп світового рівня | Фото 4 | Каразінський університет
Біологи Каразінського університету отримали мікроскоп світового рівня | Фото 5 | Каразінський університет
Біологи Каразінського університету отримали мікроскоп світового рівня | Фото 6 | Каразінський університет

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання