247-та річниця від дня народження Василя Назаровича Каразіна: університет відзначає

10 лютого 2020 року
Культура

10 лютого каразінська спільнота відзначає день народження засновника університету, громадського діяча, просвітника, вченого та винахідника Василя Назаровича Каразіна.

Освіту він здобув у Харківському приватному пансіоні та Гірничому корпусі в Санкт-Петербурзі, перебуваючи вже на військовій службі.

Свою активну громадську діяльність Василь Каразін розпочав, склавши низку сміливих проєктів-перетворень у Росії у початковий період царювання Олександра І. Зокрема саме завдяки його ініціативі та за матеріальної підтримки місцевого дворянства та купецтва було засновано Харківський університет, що згодом став осередком культурного відродження України.

Василь Назарович Каразін залишив після себе ґрунтовні праці в різних галузях знань, але особливо цінними були його відкриття та винаходи в галузях харчової промисловості, метеорології та хімії. Самобутніми були його ідеї відносно використання електрики й одержання штучних діамантів.

Він увійшов у науку як різнобічний учений, автор низки демократичних концепцій. Йому належить значна роль у розповсюдженні прогресивних ідей в Україні. Сучасники й нащадки порівнювали його діяльність в Україні з діяльністю Михайла Ломоносова в Росії й Бенджаміна Франкліна в Америці.

Серед його досягнень — створення першого в Європі Міністерства народної освіти, формування лабораторії й першої в Харківській губернії метеорологічної станції, заснування Філотехнічної спілки для поширення досягнень науки, техніки та розвитку промисловості в Україні, за його підтримки бібліотечний фонд Харківського університету поповнився 3 000 книгами.

Текст: Валерія Харченко
Фото: Вікіпедія

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання