Засідання Вченої ради університету

17 листопада 2020 року
Наука

16 листопада 2020 року в Каразінському університеті відбулось урочисте засідання Вченої ради університету в онлайн-форматі, присвячене 216-й річниці від дня підписання Стверджувальної грамоти про заснування Харківського університету.

На засіданні ректор, академік Віль Бакіров та заступник директора центру краєзнавства імені академіка П. Т. Тронька, доцент Ольга Вовк представили доповідь «Видатні постаті історії Каразінського університету».

Першим мав слово ректор. Він нагадав, що університет випустив у професійне життя понад 120 000 вихованців. Віль Бакіров відзначив науковців і діячів культури та мистецтва, які в різні часи навчалися або працювали в Каразінському університеті, зробили неоціненний внесок у розвиток суспільства. «Ми в боргу перед цими людьми й маємо зберігати пам’ять про них, про їхню діяльність. Нова книга „Вкарбовані в літопис науки“, яку ми сьогодні презентуємо, якраз і розповідає про способи та форми збереження цієї пам’яті», — додав ректор.

Віль Савбанович зазначив, що в книзі зібрано біографії науковців, освітян, діячів культури та мистецтва, які були вихованцями або працівниками Каразінського університету й чиї імена увічнено в назвах законів і формул, космічних і географічних об’єктів, ботанічних, зоологічних і палеонтологічних таксонів, надано установам та організаціям, вулицям і населеним пунктам тощо. Він також зазначив, що це друге видання. Перше, у форматі невеличкої брошури, вийшло друком у 2009 році. «Слід сказати, що в жодному університеті України не було зроблено щось подібне», — підкреслив Віль Бакіров.

Ольга Вовк презентувала друге видання книги «Вкарбовані в літопис науки». «Працюючи над нею, ми мали на меті кілька завдань. По-перше, ми прагнули показати, що здобутки представників нашого університету гідно оцінені в найрізноманітніших галузях людської діяльності. По-друге, нам вдалося повернути до університетського пантеону низку діячів — видатних представників науки й культури, які в деяких випадках не були відомі широкому загалу саме в контексті історії нашого університету», — зазначила пані Ольга. Вона розповіла про досягнення деяких героїв книги.

Зокрема, вона познайомила з постаттю Леоніда Верещагіна — академіка Академії наук СРСР, під керівництвом якого в нашій державі було вперше синтезовано штучні алмази.

Пані Ольга також розповіла про випускника фізико-математичного факультету Митрофана Стельмаха: «Він спеціалізувався в галузі приладобудування військового призначення, став генерал-майором інженерно-технічних військ. Саме він винайшов один з основних НВЧ-приладів — лампу оберненої хвилі».

Ольга Вовк також розповіла історію видатного етнографа, вихованця історичного факультету Харківського університету Юрія Кнорозова, який дешифрував писемність мая. Він був відзначений мексиканським орденом Ацтекського орла та Великою золотою медаллю Гватемали, на його честь в Латинській Америці було споруджено кілька пам’ятників.

Крім цього, вона згадала про таких вихованців Каразінського університету, як Юрій Білик, який став наставником кількох поколінь геологів-алмазників, Олександр Гроссгейм, котрий описав значну кількість нових видів флори, запропонував нову філогенетичну схему квіткових рослин, відомий скульптор Леонід Позен та інші.

Ольга Вовк зауважила, що довідник вміщує 362 біографічні довідки. «Звичайно, ми усвідомлюємо, що перелік є неповним. Робота над цією темою постійно продовжується, і вже після виходу книги нам вдалося виявити ще декілька нових персоналій, на честь яких були названі наукові терміни, викопні або наявні нині рослини і тварини, організації тощо», — додала вона.

На заході також відбулося нагородження працівників університету: 

— почесною відзнакою університету «Медаль імені В. Н. Каразіна» — професора кафедри міжнародного бізнесу та економічної теорії факультету міжнародних економічних відносин та туристичного бізнесу Сергія Архієреєва, доцента кафедри загальної фізики фізичного факультету Віктора Горбача;

— відзнакою університету «За служіння Каразінському університету» — декана факультету психології, доцента Надію Крейдун, завідувача кафедри космічної радіофізики факультету радіофізики, біомедичної електроніки та комп’ютерних систем, професора Олега Тирнова, професора кафедри загальної та клінічної імунології та алергології медичного факультету Миколу Попова, завідувача кафедри штучного інтелекту та програмного забезпечення факультету комп’ютерних наук, професора Володимира Кукліна, професора кафедри історії Східної Європи історичного факультету Володимира Духопельникова, професора кафедри українознавства філософського факультету Василя Танцюру.

— грамотами Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна — провідного професіонала з антикорупційної діяльності служби ректора Олега Чурсіна, провідного інженера відділу капітального будівництва, реконструкції та поточного ремонту Ольгу Карпенко, прибиральника службових приміщень господарчого відділу господарчої служби Тетяну Щербак, студентку ІІ курсу магістратури кафедри англійської філології факультету іноземних мов Даас Даніелу Імад Ахмад.

— подяками ректора Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна — заступника директора студмістечка Юрія Ярошовця, електромонтера з ремонту та обслуговування електроустаткування служби головного енергетика Віктора Ширінських.

— подякою Національного центру «Мала академія наук України» — директора навчально-наукового інституту «Фізико-технічний факультет», професора Ігоря Гірку.

Доповідь ректора, академіка Віля Бакірова (755 Kb, PDF)

Доповідь заступника директора центру краєзнавства імені академіка П. Т. Тронька, доцента Ольги Вовк (340 Kb, PDF)

Текст: Карина Юлдашова
Фото: Вікторія Якименко

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання