Третій з’їзд істориків медицини України

11 грудня 2020 року
Наука

10 грудня 2020 року в Каразінському університеті відбувся Третій з’їзд істориків медицини, присвячений 175-річчю від дня народження видатного науковця, лауреата Нобелівської премії Іллі Ілліча Мечникова.

Захід проведено у змішаному форматі (очно та дистанційно). Учасниками з’їзду були проректор з науково-педагогічної роботи Анатолій Бабічев, декан медичного факультету, професор Ігор Белозьоров, проректор з наукової роботи Харківської медичної академії післядипломної освіти Маріне Георгіянц, голова комітету профспілки медичних працівників Харківщини Альона Благовещенська та інші.

Через відеозв’язок до заходу також долучилися колеги з Ізраїлю, Латвії, Чехії, Румунії та Польщі. Модерував з’їзд президент громадської організації «Українська академія історії медицини» Олексій Опарін.

На початку заходу Ігор Белозьоров звернувся з вітальним словом та підкреслив важливість постаті Іллі Мечникова як для медичної галузі, так і для Каразінського університету.

Анатолій Бабічев назвав Іллю Мечникова уособленням університету. «Я дуже щасливий, що вже втретє з’їзд істориків медицини відбувається в Харкові, мені дуже приємно, що цей захід проходить саме у стінах нашого Каразінського університету. Хочу сказати, що нам є чим пишатися», — зазначив проректор.

Анатолій Бабічев також висловив впевненість, що завдяки науковій та практичній базі в Каразінського буде ще багато здобутків. Він також переказав вітальні слова від ректора, академіка Віля Бакірова.

«Для мене велика честь вітати учасників Третього з’їзду істориків медицини. Я дуже пишаюсь тим, що саме наші працівники створили асоціацію істориків медицини й розпочали значну роботу, результат якої ми бачимо сьогодні. Дуже приємно, що цю ініціативу підтримали такі потужні заклади, як Каразінський університет, Харківський медичний університет, а також багато інших закладів нашої країни, колеги з інших країн», — зауважила Маріне Георгіянц. Вона також висловила очікування, що здобутки Іллі Мечникова стануть прикладом для молодих вчених.

До присутніх також звернулась Альона Благовещенська: «Безумовно, це вагома подія, адже той, хто шанує свою історію, має майбутнє. Сьогодні такий час, коли весь світ змінює своє ставлення до медичних працівників. Тому що в умовах пандемії ми починаємо розуміти, що найцінніше — це здоровʼя. А сьогоднішній день вже завтра також стане історією. Впевнена, що сьогодні будуть дуже цікаві доповіді, знання, втілення».

Зі вступними промовами з допомогою відеозв’язку також виступили науковці з інших країн.

У межах заходу Олексій Опарін вручив нагороди учасникам з’їзду. Зокрема, орденом Гіппократа нагороджено й Віля Бакірова та Ігоря Белозьорова. Дипломом академіка Української академії історії медицини — Анатолія Бабічева.

На з’їзді заслухано доповіді про життя, наукову та професійну діяльність Іллі Мечникова, а також про його вплив на розвиток університету, міста та медичної галузі загалом.

Текст: Карина Юлдашова
Фото: Вікторія Якименко

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання