Всесвітній метеорологічний день

23 березня 2023 року
Наука

23 березня відзначають Всесвітній метеорологічний день. Він був започаткований у 1961 році за ініціативою Всесвітньої метеорологічної організації, яка діє під егідою ООН.

Основна його мета — продемонструвати суттєвий внесок національних метеорологічних і гідрологічних служб у забезпечення безпеки і добробуту суспільства. Щороку для проведення Всесвітнього метеорологічного дня обирають спеціальну тему, пов’язану з проблемами дослідження погоди, клімату і води. У 2023 році вона має назву «Зміни себе — зміни майбутнє», що закликає людей вжити заходів у власному житті, щоб змінити спосіб використання та споживання води, а також управління водними ресурсами.

Одним з перших, хто відстоював важливість метеорології як науки та прикладної сфери діяльності, став засновник Харківського університету Василь Каразін. 

У 1810 році він першим у світі висловив ідею про необхідність створення широкої мережі метеорологічних станцій для комплексних спостережень за погодою. Вчений писав: «Ці спостереження будуть найважливішою послугою для метеорології й дадуть змогу зробити її точною наукою, тобто наукою обчислювати та пророкувати погоду у певному місці та часі». Першу в Україні метеорологічну станцію він організував у своєму маєтку в селі Кручик (в сучасному Богодухівському районі Харківської області) і проводив там дослідження упродовж кількох десятиліть.

Нині проблеми метеорології досліджують на факультеті геології, географії, рекреації та туризму Каразінського університету. 



Текст: Ольга Вовк

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання