Вітання від Болгарської академії наук з 215-річчям університету

17 лютого 2020 року

Шановний Вілю Бакіров, шановні колеги!

Від імені Болгарської академії наук і від себе особисто хочу привітати Вас та весь колектив Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна з нагоди 215-річчя.

Заснований у 1804 році Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна є одним із найстаріших університетів Східної Європи. Університет дав потужний поштовх виникненню Харкова як великого наукового та культурного академічного центру.

Для Болгарської академії наук історія Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна пов’язана, насамперед, з іменем професора Марина Дринова — одного з видатних діячів болгарського національного відродження, який понад 30 років обіймав посаду професора на кафедрі слов’янської філології Харківського імператорського університету.

Завдяки спільним зусиллям вчених Болгарської академії наук та Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна у 2005 році було створено центр болгарських та балканських досліджень імені М. Дринова. Протягом останніх 15 років центр працює над зміцненням наукових зв’язків між болгарськими та українськими дослідниками в галузі болгарських та балканських студій.

Сьогодні університет справедливо можна зарахувати до числа найкращих класичних українських університетів. Він відомий у багатьох країнах. Діяльність університету перетворила Харків на великий промисловий, науковий та культурний центр. Університет — один з найбільших наукових центрів в Україні. Він охоплює майже всі сфери сучасних фундаментальних досліджень. Харківський університет — єдиний університет в Україні, у якому навчалися та працювали три лауреати Нобелівської премії: біолог І. Мечников, економіст С. Кузнець та фізик Л. Ландау.

Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна інтенсивно працює на міжнародній арені. Він є активним членом міжнародної спільноти провідних європейських та світових університетів. Університет співпрацює з 61 партнером у 25 країнах світу.

Болгарська академія наук високо цінує багатогранні наукові та дружні зв’язки з науковцями Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Наші відносини засновані на традиціях і дають нам впевненість у подальшому розвитку нашої співпраці.

Болгарська академія наук бажає всім науковцям та працівникам університету великих успіхів на шляху служіння науці. Нехай дружні стосунки та ділова співпраця між Харківським університетом та Болгарською академією наук розвиваються та розширюються!

Бажаємо Вам успіхів та плідних результатів Вашої роботи!

Президент, дійсний член Болгарської академії наук, професор Джуліан Ревальскі

Фото: Nenko Lazarov

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання