Пішов із життя видатний український математик, колишній завідувач кафедри математичної фізики університету Володимир Щербина: університет співчуває...

22 січня 2023 року
Освіта, Наука

19 січня 2023 року пішов із життя видатний український математик, один із провідних фахівців в галузі математичної фізики, професор Володимир Олександрович Щербина.

У 60-ті та 70-ті роки минулого сторіччя Володимир Олександрович обіймав посаду заступника керівника відділу математичної фізики Фізико-технічного інституту низьких температур Академії наук, а потім очолював кафедру математичної фізики Харківського університету.

Його учнями були такі відомі зараз фахівці у різних галузях, як Ігор Чуєшов, Ігор Чудінович, Олег Уваров, Вячеслав Гордевський, Анатолій Бабічев та інші.

Він зробив вагомий внесок у розвиток квантової теорії поля, зокрема теорії перенормувань. Результати школи академіка Миколи Боголюбова були розвинуті Володимиром Олександровичем та його учнями в таких напрямках, як побудова S-матриці у вигляді T-експоненти для випадку мезон-нуклонної взаємодії та інших  спінорних теорій, розв’язання нескінченної системи нелінійних інтегро-диференціальних рівнянь для вершинних функцій, дослідження зв’язку між теорією розсіяння у випадках простору Мінковського та евклідового тощо.

У 90-х роках Володимир Олександрович також приділяв значну увагу державному будівництву незалежної України як депутат Верховної Ради України, брав активну участь у суспільному житті країни та рідного університету.

Пам’ять про Володимира Олександровича назавжди залишиться в серцях тих, хто його знав. Висловлюємо глибокі співчуття рідним, близьким і колегам Володимира Олександровича, щиро розділяємо гіркоту втрати.          

 

Текст: Валерія Харченко

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання