Пішов із життя один із яскравих представників харківської математичної школи, каразінець Віктор Кацнельсон: університет співчуває…

31 березня 2023 року

10 березня пішов із життя один із яскравих представників харківської математичної школи Віктор Еммануїлович Кацнельсон.

Віктор Еммануїлович вступив на механіко-математичний факультет Харківського університету у 1960 році. З перших років навчання він привернув на себе увагу викладачів факультету і вже студентом отримав глибокі математичні результати. Після закінчення навчання, у 1965 році, почав працювати асистентом кафедри математичного аналізу університету. 

Після захисту кандидатської дисертації «Збіжність і підсумованість рядів кореневих векторів деяких класів несамоспряжених операторів» під керівництвом професора Бориса Яковича Левіна він стає доцентом цієї кафедри, пізніше переходить на кафедру теорії функцій. 

Неординарність Віктора Еммануїловича проявилася в його емоційних змістовних лекціях. Він очолював математичні семінари, під його керівництвом були захищені високого рівня кандидатські дисертації.

Особливий вплив залишало особисте спілкування з ним. Сама постать Віктора Еммануїловича випромінювала потужну математичну енергію, яка створювала особливу атмосферу й нікого не залишала байдужим. У спілкуванні він був щирим, відвертим і емоційним.  Завдяки цим якостям його математична діяльність мала потужний вплив на ціле покоління харківських математиків.

У 1991 році його запрошують на роботу до одного з найпрестижніших світових наукових центрів — інституту Вейцмана і він переїжджає до Ізраїлю. Після переїзду Віктор Еммануїлович продовжує підтримувати активні наукові зв’язки з харківськими математиками.

Його смерть стала великою втратою для математичної науки Харкова й особливо для тих, хто працював поруч із цією винятково неординарною яскравою людиною.

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання