Міжнародний день філософії: університет відзначає

19 листопада 2020 року
Культура

Щорічно в третій четвер листопада відзначають Міжнародний день філософії, який запроваджено ЮНЕСКО у 2002 році. Наразі цей день святкують у понад 80 країнах світу.

Філософія є любов’ю до мудрості, народжується вона з прагнення людини пізнати себе та навколишній світ. Ця наука заклала основу критичного, незалежного й творчого мислення. Вчення спонукає нас до дослідження фундаментальних істин, продукування власних теорій та висновків.

Сенс свята полягає в тому, щоб знайти спільну платформу для обговорення глобальних соціокультурних перетворень, які відбуваються зараз, долучити людей до філософської спадщини, зрозуміти сферу повсякденного мислення для нових ідей і стимулювати публічні дебати мислителів та громадянського суспільства щодо викликів, які постають перед соціумом сьогодні.

У становленні університету філософія відігравала особливу роль. Біля джерел університетської філософської традиції у Харкові стояв німецький філософ, перший ординарний професор філософії Харківського університету Йоганн Баптист Шад, який заснував Харківську університетську школу теоретичної і практичної філософії.

Наразі філософський факультет Каразінського університету здійснює активну освітню та наукову діяльність. На факультеті діє п’ять кафедр: теоретичної і практичної філософії імені професора Й. Б. Шадатеорії культури і філософії наукивалеологіїполітологіїукраїнознавства. Ще однією частиною філософського факультету є центр українських студій імені Д. І. Багалія, у якому ведеться наукова, просвітницька та видавнича діяльність.

Випускники працюють викладачами філософських та культурологічних дисциплін, асистентами, культурологами, консультантами та експертами із суспільно-політичних питань, журналістами, арткураторами, координаторами виставок чи на державній службі, у сферах політології, економіки, психології.

Вітаємо зі святом, бажаємо безмежного натхнення, життєвих звершень та мудрості!

 
Текст: Карина Юлдашова

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання