Каразінський університет уклав договір про співпрацю із Національною комісією зі стандартів державної мови

27 липня 2021 року
Освіта

Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна перший у Харківській області уклав договір про співпрацю із Національною комісією зі стандартів державної мови щодо проведення державних іспитів на рівень володіння державною мовою.

16 липня 2021 року набули чинності частини друга та третя статей 7 та 10 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», відповідно до яких особи, які бажають взяти участь у конкурсі на зайняття визначених законом посад, або мають намір отримати громадянство України, мають подавати серед інших документів сертифікат про рівень володіння державною мовою.

Вичерпний перелік осіб, які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків, а також вимоги щодо рівня володіння державною мовою, визначені в статтях 9, 10 закону.

Складання іспиту на рівень володіння державною мовою буде здійснюватися відповідно до порядку, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2021 року № 409.

Іспит проводитимуть на єдиній комп’ютерній іспитовій платформі. Зазначені норми закону стосуються як співробітників органів державної влади, місцевого самоврядування, так і науково-педагогічних працівників. З 2018 року зазначені сертифікати жодним органом в Україні не видавалися.

29 та 30 липня 2021 року заплановано проведення перших іспитів на рівень володіння державною мовою в Харківській області.

Зареєструватися для проходження іспитів можна на сайті Національної комісії зі стандартів державної мови за посиланням.

Текст: Єлизавета Шляхтіна

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання