Дискусійна панель «Громадське врядування в університеті: погляд студентів»

19 жовтня 2018 року
Культура

У Каразінському університеті з ініціативи Харківської міської ради відбулася дискусійна панель «Громадське врядування в університеті: погляд студентів», що присвячена Європейському тижню місцевої демократії.

У заході взяли участь начальник відділу розвитку міжнародних зв’язків і євроінтеграції Департаменту міжнародного співробітництва Харківської міської ради Тетяна Варенко, голова молодіжної ради при Харківському міському голові Михайло Лазарєв, депутат Харківської міської ради, директор інституту міжнародної освіти Олексій Навроцький, начальник управління міжнародних відносин Олександр Хижняк, голова Первинної профспілкової організації студентів, аспірантів та докторантів університету Сергій Махновський, представники органів студентського самоврядування та ради іноземних студентів університету, студенти.

Модератором заходу виступила голова студентської ради Каразінського університету Марина Дудніченко, яка розповіла про роль місцевого студентського самоврядування в сучасному університеті, де права обиратися та бути обраними в робочі, дорадчі, виборні та інші органи студентського самоврядування мають усі студенти закладу. Серед напрямків, якими займаються органи самоврядування пані Марина виділила такі: оптимізація та покращення якості освітнього процесу розв’язанням питань, що стосуються студентів; захист прав та інтересів студентів; підтримання повноправного партнерства, погодження з органами студентського самоврядування усіх важливих рішень, що стосуються студентів.

Коментуючи важливість заходу, Тетяна Варенко зазначила, що, навчаючись самоорганізації та самоуправлінню в університеті, молоді люди потім продовжують дотримуватися цих принципів і в дорослому житті, активно долучаючись до розвитку свого міста. Пані Тетяна також зауважила, що саме харків’янам, зокрема молоді й студентству, місто Харків великою мірою завдячує своїм іміджем європейського міста й значними досягненнями на міжнародній арені, про що свідчать ті факти, що Харків вже другий термін поспіль обирають головуючим містом в Асоціації міст-володарів Призу Європи, що це перше (з 2010 року) українське місто, удостоєне всіх чотирьох відзнак ПАРЄ, що Харків є членом організації «ЄВРОСІТІЗ» тощо.

У побудові демократичного суспільства та реалізації євроінтеграційного вектора розвитку важливим елементом є можливість кожного самоорганізовуватися та утворювати самоврядні спільноти. Прикладом цього є університетський досвід самоорганізації студентів, що, на думку Олександра Хижняка, є солідним внеском у подальше становлення та розвиток нашої держави.

Вітаючи учасників дискусії, Олексій Навроцький зазначив, що важливим досягненням університету за минулий рік було створення ради іноземних студентів, яка має власну структуру, займається розв’язанням питань іноземних студентів як в університеті, так і в місті, допомагає випрацьовувати правильні рішення.

Михайло Лазарєв розповів студентам про роботу Молодіжної ради при Харківському міському голові, презентував досягнення проекту бюджету участі, у рамках якого громадяни самі пропонують, що вони бажають бачити реалізованим у місті, а потім самі голосують за подані проекти та обирають ті, які будуть реалізовані за кошти, виділені для цього з міського бюджету (цього року бюджет участі становить 50 мільйонів гривень). У ході обговорення виявилося, що студенти Каразінського не лише обізнані про реалізацію цього проекту в місті, але й деякі з них вже проголосували за проекти, які їм цікаві. Пан Михайло привітав їх із дотриманням активної громадянської позиції, закликав не зупинятися на досягнутому, пропонуючи власні проекти вже наступного року. Нагадаємо, що голосування за проекти участі триває до кінця жовтня, і всі небайдужі можуть віддати свій голос за 3 проекти на «Порталі харків’янина», ще одному вдалому молодіжному, і не тільки, проекті, що реалізується в місті для залучення громадян до процесу прийняття рішень.

За словами Сергія Махновського, в історичному аспекті університет увесь час мав потужні традиції самоврядування, які постійно розвивалися. З початку виникнення університету існували студентські братства, які відстоювали права та інтереси студентської молоді та опікалися студентським добробутом, а отже були осередками університетської демократії, на засадах якої органи студентського самоврядування продовжують працювати й сьогодні. «Створення й функціонування наукового товариства, студентської ради студентського містечка, ради іноземних студентів фактично зробило модель університету повномасштабною та ідеальною, тому що ми охоплюємо усіх студентів Каразінського університету. Важливим у діяльності закладу вищої освіти є урахування позицій усіх суб’єктів навчально-освітньої діяльності», — розповів пан Сергій.

Ще одним важливим питанням, яке жваво обговорювалося, було зіставлення організації студентського самоврядування в Каразінському університеті та університетах Європи. Про це доповіла Даніела Даас, заступник голови студентської ради Каразінського університету, яка мала можливість особисто дослідити це питанням під час свого стажування в університетах Європи за програмою Erasmus+. Пані Даніела підкреслила, що каразінцям є чим пишатися, що їхнє студентське самоврядування організоване на досить високому рівні у порівнянні з європейськими колегами.

 

Довідково. Європейський тиждень місцевої демократії — щорічна європейська подія, що передбачає проведення різноманітних заходів із метою поширення інформації про місцеву демократію і сприяння ідеї демократичної участі на місцевому рівні. Рішення щодо започаткування Європейського тижня місцевої демократії ухвалене 1 червня 2007 року Конгресом місцевих і регіональних влад Ради Європи, а офіційний старт відбувся 15 жовтня 2007 року на 15-й сесії Конференції європейських міністрів, відповідальних за місцеве і регіональне управління (м. Валенсія, Іспанія). Щорічне проведення заходу в Україні введене Указом Президента України «Про Європейський тиждень місцевої демократії». Головна мета заходів тижня — поширення інформації про принципи, надбання і досягнення місцевої демократії в Україні та Європі, інформування громадян про можливості вирішення питань місцевого значення та їх залучення до прийняття управлінських рішень.

Текст: Валерія Харченко
Фото: Вікторія Якименко

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання