День обізнаності про стрес

16 квітня 2024 року

16 квітня — День обізнаності про стрес, який відзначається щорічно за ініціативи Британської Міжнародної асоціації з управління стресом.

Стрес — це реакція організму на фактори, які потенційно загрожують фізичному та психічному здоров’ю людини. Вони бувають різними: звільнення, смерть близької людини, фізичне перевантаження або робота в умовах дефіциту часу. Стрес може виникнути як від дрібної проблеми, так і від більш трагічної ситуації, викликаючи у людини емоційні реакції, що супроводжуються цілою гамою фізіологічних і психологічних зрушень. Відомо, що стрес є причиною чи не 90 % усіх захворювань.

Особливо загострюють стресову ситуацію події сьогодення, які не дають можливість розслабитися та перепочити. Знаходячись в епіцентрі подій, спостерігаючи їх або просто гортаючи стрічку новин, яка оновлюється щомиті, — всі ми, навіть мимоволі, відчуваємо себе під впливом стрес-факторів. До основних симптомів стресу належать:

  • сильна стомлюваність, неуважність;
  • дратівливість, агресія;
  • тривожність, зайве занепокоєння;
  • безпричинні страхи;
  • розлади пам’яті;
  • регулярні фізичні недуги;
  • складнощі в стосунках у сім’ї або з близькими, проведення менше часу з ними;
  • відсутність бажання повертатися / влаштовуватися на роботу або неефективність на роботі;
  • відчуття відчуженості, недостатнього визнання в суспільстві.

Зазвичай людині важко підготуватися до стресової ситуації завчасно, але попередити та підготувати себе до стресових подій можна. Відзначають, що позитивне соціальне оточення (сім’я, друзі, колеги, група однодумців) може бути одним із найважливіших чинників стресостійкості людини.

Щоб опанувати стрес, необхідно достатньо відпочивати, регулярно харчуватися та пити воду, проводити час з родиною, робити фізичні вправи тощо. Не варто вживати алкогольні напої та курити. Ось кілька порад для швидкої самодопомоги при стресі:

Ці нескладні та незрозумілі, на перший погляд, дії допомагають включити всі доступні людині органи відчуттів, тим самим відволікаючи мозок від надмірної реакції на стрес.

Якщо емоційний стан не покращується — слід звернутися за консультацією до психолога. Багато хто відчуває незручність, сором чи навіть страх, коли вперше планує попросити про психологічну підтримку, але це зовсім нормально. Важливо зрозуміти, що запит на психологічну допомогу — це крок до самопізнання та покращення самопочуття.

Не бійтеся попросити про допомогу. У цей нелегкий час ми повинні підтримувати одне одного!

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання