Каразінський бабак став героєм програми «Ле Маршрутка»

29 жовтня 2020 року
Культура

Пухнастий синоптик-каразінець знову став медіазіркою. Цього разу Тимко ІІІ спілкувався з телеведучою Лесею Нікітюк. Улітку, 26 червня, до Тимка ІІІ завітала знімальна група програми «Ле Маршрутка» разом із Лесею Нікітюк. Телеведуча та її знімальна група подорожує вже не навколо світу, а у власній країні, про що і розповідає українцям. Новий випуск програми був присвячений Харківщині та її цікавинкам. Однією із зупинок маршрутки стала біостанція Каразінського університету в с. Нестерівка, де влітку проживає відомий український експерт із прогнозу погоди — бабак Тимко ІІІ.

Знімальний процес із Тимком тривав із восьмої ранку. Супроводжував знімальний процес на біостанції завідувач лабораторії екології водних організмів Володимир Грубник. За його словами, для бабака такий добовий графік був незвичним. Активність тварини влітку скорочується до 2–3 годин на день. У дикій природі тварина прокидається о 5 ранку, снідає, а потім повертається до нори. І більшу частину світлового дня бабак проводить під землею, де тримається прийнятна для нього температура — +12 °C. Потім він ввечері виходить на поверхню, шукає їжу, й на цьому його день завершується. За таким же графіком вони живуть і на біостанції.

Про сам знімальний процес Володимир говорить жартуючи: «Що можу сказати, гідність університету й знімальну групу від дикої тварини захистили. Думаю, що буде правильним тримати інтригу до кінця. Все, що хотіла знімальна група, відзняли, всі залишися в хорошому настрої, особливо Тимко».

Після програми Тимко залишився в компанії подружки-бабачихи, яку привезла знімальна група. Бабачиха отримала ім’я від Лесі Нікітюк — Ліда. Тепер університет очікує на маленьких бабаків навесні. Новий випуск програми «Ле Маршрутка» за участі каразінського бабака Тимка III можна переглянути за посиланням.

Довідково. У Харківській області День бабака відзначається з 2004 року. Зустріч весни відбувається 2 лютого кожного року на території біостанції Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, поблизу селища Гайдари Зміївського району Харківської області, де біологи займаються вивченням бабаків.

Текст: Карина Юлдашова

останні Новини

Архів новин
Корисні посилання